Statystyki
- Odwiedziny: 364547
- Do końca roku: 227 dni
- Do wakacji: 34 dni
Sobota, 2024-05-18
Imieniny: Alicji, Edwina
Jadłospisy przygotowywane są na każdy dzień z uwzględnieniem: zasad żywienia, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia, norm żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (wartość energetyczna posiłków odpowiada zapotrzebowaniom), róznorodności produktów, piramidy żywienia - posiłki zawierają produkty ze wszystkich grup.
Pogrubioną czcionką zaznaczono produkty zawierające alergeny Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W naszym przedszkolu dzieci z alergią pokarmową objęte są szczególną troską. Panie kucharki we współpracy z rodzicami dokładają wszelkich starań, aby posiłki dla nich były zgodne z ich dietą i zaleceniami lekarza.
Codziennie wszystkie dzieci mają nieograniczony dostęp do wody minieralnej - mają podpisane kubeczki i piją wodę, gdy tylko mają na to ochotę :) ! W uzasdnionych przypadkach samodzielny referent za zgodą dyrektora może dokonać zmian w jadłospisie. |
DATA
DZIEŃ TYGODNIA
|
ŚNIADANIE
|
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
13.5.2024
Poniedziałek
|
Płatki kukurydziane (1) na mleku (7). Rogal (1) z masłem (7) i konfiturą. Cząstka jabłka. Kakao na mleku (7). |
Smothie z jogurtu naturalnego i maślanki naturalnej (7) z owocami. Biszkopciki (1).
|
Barszcz biały z białą kiełbasą i ziemniakami, z marchewką, pietruszką, porem, selerem (9). Ryż zapiekany z jabłkami, masłem (7), cukrem i cynamonem. Kompot wieloowocowy |
alergeny
|
1 - gluten, 7 - nabiał | 1 - gluten, 7 - nabiał | 7 - nabiał, 9 - seler |
14.5.2024
Wtorek
|
SZWEDZKI STÓŁ: Chleb (1) z masłem (7), ser żółty wędzony (7), szynka z pieca, jajko (3), ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor. . Cząstka jabłka. Bawarka (7). |
Ciasto jogurtowe (1, 3 7). Mleko (7).
|
Zupa krem bokułowo - kokosowy na kurczaku, z grzankami (1), z marchewką, pietruszką, selerem (9) i porem, zabielona śmietaną (7). Filety z kurczaka po parysku (1, 3). Marchewka z groszkiem. Ziemniaki. Kompot wieloowocowy. |
alergeny
|
1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał | 1 - gluten, 7 - nabiał | 1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler |
15.5.2024
Środa
|
Baton (1) z masłem (7), pastą z makreli wędzonej (4), jaj (3), suszonych pomidorów i ogórka kiszonego. Cząstka jabłka. Herbata owocowa. |
Deser na mleku (7) z kaszą manną, polany czekoladą i musem z truskawek. Paluch kukurydziany. Herbata owocowa.. |
Barszcz czerwony na kurczaku, z ziemniakami, marchewką, pietruszką, selerem (9), porem, zabielony śmietaną (7). Pulpety z pieca (1, 3) w sosie koperkowo - serowym (7). Kalafior z masłem (7). Ziemniaki. Kompot. |
alergeny
|
1 - gluten, 3 - jaja, 4 - ryby, 7 - nabiał | 7 - nabiał | 1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler |
16.5.2024
Czwartek
|
Chleb (1) z masłem (7), szynką (6, 10), na sałacie zielonej z zielonym ogórkiem. Chleb (1) z masłem (7) z serkiem topionym (7) z papryką czerwoną. Cząstka jabłka. Kawa z mlekiem (7). |
Sok owocowo - warzywny. Serek waniliowy (7). Wafelek (1). |
Rosół z makaronem (1, 3), z jarzynami (9) na kurczaku. Gulasz z szynki. Kapusta czerwona z jabłkiem. Kluseczki śląskie (3). Kompot. |
alergeny
|
1 - gluten, 6 - soja, 7 - nabiał, 9 - seler, 10 - gorczyca | 1 - gluten, 7 - nabiał |
1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler |
17.5.2024
Piątek
|
Chleb orkiszowy (1) z masłem (7), twarogiem (7) rzodkiewkowo - szczypiorkowym/ twarogiem (7) z kleksem dżemu. Cząstka jabłka. Herbata z miodem i cytryną. | Sałatka owocowa z jabłek, pomarańczy, ananasa, brzoskwini i rodzynek, posypana mini biszkopcikami (7). Herbata owocowa.
|
Zupa fasolowa na kurczaku, z marchewką, pietruszką, selerem (9), porem. Ryba panierowana (1, 3, 4). Surówka z kapusty kiszonej, jabłka i marchewki. Ziemniaki. Kompot. |
alergeny
|
1 - gluten, 7 - nabiał | 7 - nabiał | 1 - gluten, 3 - jaja, 4 - ryby, 7 - nabiał, 9 - seler |
* W powyższym jadłospisie wyróżnione są numerami w nawiasach ( ) substancje i produkty powodujące alergie lub nietolerancję, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temet żywności. Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy: lubczyk, majeranek, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek granulowany, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, papryka mielona, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu. Zgodnie z informacjami producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty mięsne mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy. Art. podstawowym do słodzenia napojów jest miód naturalny (za wyjątkiem kompotu).
lista składników alergennych do pobrania
1. |
zboża zawierające gluten, tj. pszenica ( w tym przenica orkisz i khorasan), żyto, jęczmień, owies i produkty pochodne |
8. | orzechy z drzew orzechowych, (tj. orzechy, włoskie, laskowe, nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie makadamia, pistacje/orzechy pistacjowe0), migdały ioraz produkty pochodneprodukty pochodne. |
2. | skorupiaki i produkty pochodne | 9. | seler i produkty pochodne |
3. | jaja i produkty pochodne | 10. | gorczyca i produkty pochodne |
4. | ryby i produkty pochodne | 11. | nasiona sezamu i produkty pochodne |
5. | orzechy ziemne (orzechy arachidowe) i produkty pochodne | 12. |
dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach wyższych niz 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2 dla produktów w postaci gotowej do spożycia |
6. | soja i produkty pochodne | 13. | łubin i produkty pochodne |
7. | mleko i produkty pochodne | 14. | mięczaki i produkty pochodne |