Miejskie Przedszkole nr 25 im. Króla Maciusia I w Katowicach

Jadłospis

Smacznie, zdrowo, kolorowo - czyli " Co jemy w Maciusiowym Królestwie ...."
w przedszkolu propagujemy, dbamy i utrwalamy zdrowe nawyki żywieniowe dzieci.           
Jadłospisy przygotowywane są na każdy dzień z uwzględnieniem: zasad  żywienia, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia,  norm żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (wartość energetyczna posiłków  odpowiada zapotrzebowaniom), róznorodności produktów, piramidy żywienia - posiłki zawierają produkty ze wszystkich grup.

Pogrubioną czcionką zaznaczono produkty zawierające alergeny

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W naszym przedszkolu dzieci z alergią pokarmową objęte są szczególną troską. Panie kucharki we współpracy z rodzicami dokładają wszelkich starań, aby posiłki dla nich były zgodne z ich dietą i zaleceniami lekarza.

Codziennie wszystkie dzieci mają nieograniczony dostęp do wody minieralnej - mają podpisane kubeczki i piją wodę, gdy tylko mają na to ochotę :) !

W uzasdnionych przypadkach samodzielny referent za zgodą dyrektora może  dokonać zmian w jadłospisie.

 
DATA
DZIEŃ TYGODNIA
 ŚNIADANIE
II ŚNIADANIE
OBIAD
13.5.2024
Poniedziałek
 

Płatki kukurydziane (1) na mleku (7). Rogal (1) z masłem (7) i konfiturą. Cząstka jabłka. Kakao na mleku (7).

Smothie z jogurtu naturalnego i maślanki naturalnej (7) z owocami. Biszkopciki (1).

 

Barszcz biały z białą kiełbasą i ziemniakami, z marchewką, pietruszką, porem, selerem (9). Ryż zapiekany z jabłkami, masłem (7), cukrem i cynamonem. Kompot wieloowocowy

alergeny
1 - gluten, 7 - nabiał 1 - gluten, 7 - nabiał 7 - nabiał, 9 - seler
14.5.2024
Wtorek
 

SZWEDZKI STÓŁ: Chleb (1) z masłem (7), ser żółty wędzony (7), szynka z pieca, jajko (3), ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor. . Cząstka jabłka. Bawarka (7).

Ciasto jogurtowe (1, 3 7). Mleko (7).

 

Zupa krem bokułowo - kokosowy na kurczaku, z grzankami (1), z marchewką, pietruszką, selerem (9) i porem, zabielona śmietaną (7). Filety z kurczaka po parysku (1, 3). Marchewka z groszkiem. Ziemniaki. Kompot wieloowocowy.

alergeny
 1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał 1 - gluten, 7 - nabiał 1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler 
15.5.2024
Środa
 

Baton (1) z masłem (7), pastą z makreli wędzonej (4),  jaj (3), suszonych pomidorów i ogórka kiszonego. Cząstka jabłka. Herbata owocowa. 

Deser na mleku (7) z kaszą manną, polany czekoladą i musem z truskawek. Paluch kukurydziany. Herbata owocowa..

Barszcz czerwony na kurczaku, z ziemniakami, marchewką, pietruszką, selerem (9), porem, zabielony śmietaną (7). Pulpety z pieca (1, 3) w sosie koperkowo - serowym (7). Kalafior z masłem (7). Ziemniaki. Kompot.

alergeny
1 - gluten, 3 - jaja, 4 - ryby, 7 - nabiał 7 - nabiał 1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler
16.5.2024
Czwartek

Chleb (1) z masłem (7), szynką (6, 10), na sałacie zielonej z zielonym ogórkiem. Chleb (1) z masłem (7) z serkiem topionym (7) z papryką czerwoną. Cząstka jabłka. Kawa z mlekiem (7).

Sok owocowo - warzywny. Serek waniliowy (7). Wafelek (1). 

Rosół z makaronem (1, 3), z jarzynami (9) na kurczaku. Gulasz z szynki. Kapusta czerwona z jabłkiem. Kluseczki śląskie (3). Kompot.
alergeny
1 - gluten, 6 - soja, 7 - nabiał, 9 - seler, 10 - gorczyca 1 - gluten, 7 - nabiał

1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler

17.5.2024
Piątek
Chleb orkiszowy (1) z masłem (7), twarogiem (7) rzodkiewkowo - szczypiorkowym/ twarogiem (7) z kleksem dżemu. Cząstka jabłka. Herbata z miodem i cytryną. Sałatka owocowa z jabłek, pomarańczy, ananasa, brzoskwini i rodzynek, posypana mini biszkopcikami (7). Herbata owocowa.

 

 

Zupa fasolowa na kurczaku, z marchewką, pietruszką, selerem (9), porem. Ryba panierowana (1, 3, 4). Surówka z kapusty kiszonej, jabłka i marchewki. Ziemniaki. Kompot.
alergeny
1 - gluten, 7 - nabiał 7 - nabiał 1 - gluten, 3 - jaja, 4 - ryby, 7 - nabiał, 9 - seler

* W powyższym jadłospisie wyróżnione są numerami w nawiasach (  ) substancje i produkty powodujące alergie lub nietolerancję, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temet żywności.  Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy:  lubczyk, majeranek, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek granulowany, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, papryka mielona, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu. Zgodnie z informacjami producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty mięsne mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy. Art. podstawowym do słodzenia napojów jest miód naturalny (za wyjątkiem kompotu).

jadłospis do pobrania

lista składników alergennych do pobrania

Lista składników alergennych (składniki w jadłospisie oznaczone numerami)
1.

zboża zawierające gluten, tj. pszenica ( w tym przenica orkisz i khorasan), żyto,  jęczmień, owies i produkty pochodne

8. orzechy z drzew orzechowych, (tj. orzechy, włoskie,  laskowe, nerkowca,  orzechy pekan, orzechy brazylijskie makadamia, pistacje/orzechy pistacjowe0), migdały ioraz produkty pochodneprodukty pochodne.
2. skorupiaki i produkty pochodne 9. seler i produkty pochodne
3. jaja i produkty pochodne  10. gorczyca i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne 11. nasiona sezamu i produkty pochodne
5. orzechy ziemne (orzechy arachidowe) i produkty pochodne 12.

dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach wyższych niz 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2  dla produktów w postaci gotowej do spożycia 

6. soja i produkty pochodne 13. łubin i produkty pochodne
7. mleko i produkty pochodne 14. mięczaki i produkty pochodne