Statystyki
- Odwiedziny: 357793
- Do końca roku: 241 dni
- Do wakacji: 48 dni
Sobota, 2024-05-04
Imieniny: Floriana, Michała
Jadłospisy przygotowywane są na każdy dzień z uwzględnieniem: zasad żywienia, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia, norm żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (wartość energetyczna posiłków odpowiada zapotrzebowaniom), róznorodności produktów, piramidy żywienia - posiłki zawierają produkty ze wszystkich grup.
Pogrubioną czcionką zaznaczono produkty zawierające alergeny Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W naszym przedszkolu dzieci z alergią pokarmową objęte są szczególną troską. Panie kucharki we współpracy z rodzicami dokładają wszelkich starań, aby posiłki dla nich były zgodne z ich dietą i zaleceniami lekarza.
Codziennie wszystkie dzieci mają nieograniczony dostęp do wody minieralnej - mają podpisane kubeczki i piją wodę, gdy tylko mają na to ochotę :) ! W uzasdnionych przypadkach samodzielny referent za zgodą dyrektora może dokonać zmian w jadłospisie. |
DATA
DZIEŃ TYGODNIA
|
ŚNIADANIE
|
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
29.4.2024
Poniedziałek
|
Baton (1) z masłem (7) i powidłami owocowymi. Cząstka jabłka. Herbata owocowa. |
Rogal (1) z masłem (7) i miodem. Mleko (7)
|
Zupa krem z czerwonej kapusty na kurczaku, z marchewką, pietruszką, porem, selerem (9), zabielona śmietaną (7). Jajko sadzone (3). Marchewka na gęsto. Ziemniaki. Kompot wieloowocowy |
alergeny
|
1 - gluten, 7 - nabiał | 1 - gluten, 7 - nabiał | 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler |
2.04.2024
Wtorek
|
Baton (1) z masłem (7), pastą drobiową /wyrób własny/ z ogórkiem konserwowym. Cząstka jabłka. Herbata owocowo - miętowa. |
Banan, jabłko. Ciasteczko (1). Herbata owocowa.
|
Zupa grysikowa na kurczaku, z marchewką, pietruszką, selerem (9) i porem. Pulpety /gotowane w sosie własnym/ (1, 3). Ogórek. Ryż . Kompot wieloowocowy. |
alergeny
|
1 - gluten, 7 - nabiał | 1 - gluten | 1 - gluten, 3 - jaja, 9 - seler |
1.5.2024
Środa
|
|
|
|
alergeny
|
|||
2.5.2024
Czwartek
|
Baton (1) z masłem (7) i serkiem topionym (7) z rzodkiewką. Cząstka jabłka. Herbata owocowa. |
Kisiel owocowy. Biszkopt (1). Herbata owocowa. |
Zupa krem z warzyw (9) na kurczaku, z makaronem (1), zabielona śmietaną (7). Naleśniki (1, 3) z dżemem. Kompot. |
alergeny
|
1 - gluten, 7 - nabiał | 1 - gluten |
1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler |
3.5.2024
Piątek
|
|
|
|
alergeny
|
* W powyższym jadłospisie wyróżnione są numerami w nawiasach ( ) substancje i produkty powodujące alergie lub nietolerancję, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temet żywności. Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy: lubczyk, majeranek, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek granulowany, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, papryka mielona, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu. Zgodnie z informacjami producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty mięsne mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy. Art. podstawowym do słodzenia napojów jest miód naturalny (za wyjątkiem kompotu).
lista składników alergennych do pobrania
1. |
zboża zawierające gluten, tj. pszenica ( w tym przenica orkisz i khorasan), żyto, jęczmień, owies i produkty pochodne |
8. | orzechy z drzew orzechowych, (tj. orzechy, włoskie, laskowe, nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie makadamia, pistacje/orzechy pistacjowe0), migdały ioraz produkty pochodneprodukty pochodne. |
2. | skorupiaki i produkty pochodne | 9. | seler i produkty pochodne |
3. | jaja i produkty pochodne | 10. | gorczyca i produkty pochodne |
4. | ryby i produkty pochodne | 11. | nasiona sezamu i produkty pochodne |
5. | orzechy ziemne (orzechy arachidowe) i produkty pochodne | 12. |
dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach wyższych niz 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2 dla produktów w postaci gotowej do spożycia |
6. | soja i produkty pochodne | 13. | łubin i produkty pochodne |
7. | mleko i produkty pochodne | 14. | mięczaki i produkty pochodne |