Miejskie Przedszkole nr 25 im. Króla Maciusia I w Katowicach

Jadłospis

Smacznie, zdrowo, kolorowo - czyli " Co jemy w Maciusiowym Królestwie ...."
w przedszkolu propagujemy, dbamy i utrwalamy zdrowe nawyki żywieniowe dzieci.           
Jadłospisy przygotowywane są na każdy dzień z uwzględnieniem: zasad  żywienia, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia,  norm żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (wartość energetyczna posiłków  odpowiada zapotrzebowaniom), róznorodności produktów, piramidy żywienia - posiłki zawierają produkty ze wszystkich grup.

Pogrubioną czcionką zaznaczono produkty zawierające alergeny

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W naszym przedszkolu dzieci z alergią pokarmową objęte są szczególną troską. Panie kucharki we współpracy z rodzicami dokładają wszelkich starań, aby posiłki dla nich były zgodne z ich dietą i zaleceniami lekarza.

Codziennie wszystkie dzieci mają nieograniczony dostęp do wody minieralnej - mają podpisane kubeczki i piją wodę, gdy tylko mają na to ochotę :) !

W uzasdnionych przypadkach samodzielny referent za zgodą dyrektora może  dokonać zmian w jadłospisie.

 
DATA
DZIEŃ TYGODNIA
 ŚNIADANIE
II ŚNIADANIE
OBIAD
29.4.2024
Poniedziałek
 

Baton (1) z masłem (7) i powidłami owocowymi. Cząstka jabłka. Herbata owocowa.

Rogal (1) z masłem (7) i miodem. Mleko (7)

 

Zupa krem z czerwonej kapusty na kurczaku, z marchewką, pietruszką, porem, selerem (9), zabielona śmietaną (7). Jajko sadzone (3). Marchewka na gęsto. Ziemniaki. Kompot wieloowocowy

alergeny
1 - gluten, 7 - nabiał 1 - gluten, 7 - nabiał 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler
2.04.2024
Wtorek
 

Baton (1) z masłem (7), pastą drobiową /wyrób własny/ z ogórkiem konserwowym. Cząstka jabłka. Herbata owocowo - miętowa.  

Banan, jabłko. Ciasteczko (1). Herbata owocowa.

 

Zupa grysikowa na kurczaku, z marchewką, pietruszką, selerem (9) i porem. Pulpety /gotowane w sosie własnym/ (1, 3). Ogórek. Ryż . Kompot wieloowocowy.

alergeny
 1 - gluten, 7 - nabiał 1 - gluten 1 - gluten, 3 - jaja, 9 - seler 
1.5.2024
Środa
 

 

 

 

alergeny
     
2.5.2024
Czwartek

Baton (1) z masłem (7) i serkiem topionym (7) z rzodkiewką. Cząstka jabłka. Herbata owocowa.

Kisiel owocowy. Biszkopt (1). Herbata owocowa.

Zupa krem z warzyw (9) na kurczaku, z makaronem (1), zabielona śmietaną (7). Naleśniki (1, 3) z dżemem. Kompot.
alergeny
1 - gluten, 7 - nabiał 1 - gluten

1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler

3.5.2024
Piątek
 

 

 

 

alergeny
     

* W powyższym jadłospisie wyróżnione są numerami w nawiasach (  ) substancje i produkty powodujące alergie lub nietolerancję, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temet żywności.  Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy:  lubczyk, majeranek, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek granulowany, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, papryka mielona, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu. Zgodnie z informacjami producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty mięsne mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy. Art. podstawowym do słodzenia napojów jest miód naturalny (za wyjątkiem kompotu).

jadłospis do pobrania

lista składników alergennych do pobrania

Lista składników alergennych (składniki w jadłospisie oznaczone numerami)
1.

zboża zawierające gluten, tj. pszenica ( w tym przenica orkisz i khorasan), żyto,  jęczmień, owies i produkty pochodne

8. orzechy z drzew orzechowych, (tj. orzechy, włoskie,  laskowe, nerkowca,  orzechy pekan, orzechy brazylijskie makadamia, pistacje/orzechy pistacjowe0), migdały ioraz produkty pochodneprodukty pochodne.
2. skorupiaki i produkty pochodne 9. seler i produkty pochodne
3. jaja i produkty pochodne  10. gorczyca i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne 11. nasiona sezamu i produkty pochodne
5. orzechy ziemne (orzechy arachidowe) i produkty pochodne 12.

dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach wyższych niz 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2  dla produktów w postaci gotowej do spożycia 

6. soja i produkty pochodne 13. łubin i produkty pochodne
7. mleko i produkty pochodne 14. mięczaki i produkty pochodne