Statystyki
- Odwiedziny: 361951
- Do końca roku: 233 dni
- Do wakacji: 40 dni
Niedziela, 2024-05-12
Imieniny: Dominika, Imeldy
Jadłospisy przygotowywane są na każdy dzień z uwzględnieniem: zasad żywienia, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia, norm żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (wartość energetyczna posiłków odpowiada zapotrzebowaniom), róznorodności produktów, piramidy żywienia - posiłki zawierają produkty ze wszystkich grup.
Pogrubioną czcionką zaznaczono produkty zawierające alergeny Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W naszym przedszkolu dzieci z alergią pokarmową objęte są szczególną troską. Panie kucharki we współpracy z rodzicami dokładają wszelkich starań, aby posiłki dla nich były zgodne z ich dietą i zaleceniami lekarza.
Codziennie wszystkie dzieci mają nieograniczony dostęp do wody minieralnej - mają podpisane kubeczki i piją wodę, gdy tylko mają na to ochotę :) ! W uzasdnionych przypadkach samodzielny referent za zgodą dyrektora może dokonać zmian w jadłospisie. |
DATA
DZIEŃ TYGODNIA
|
ŚNIADANIE
|
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
6.5.2024
Poniedziałek
|
Baton (1) z masłem (7) rzodkiewkowo - szczypiorkowym, kiełbaski Agatki z ketchupem. Cząstka jabłka. Kakao na mleku (7). |
Maślanka owocowa (7). Biszkopty (1).
|
Zupa szczawiowa na kurczaku z ryżem, z marchewką, pietruszką, porem, selerem (9), zabielona śmietaną (7). Jajko sadzone (3). Marchewka na gęsto (7). Ziemniaki. Kompot wieloowocowy |
alergeny
|
1 - gluten, 7 - nabiał | 1 - gluten, 7 - nabiał | 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler |
7.5.2024
Wtorek
|
Chleb (1) z masłem (7), pastą z filetów z makreli wędzonej (4) z ogórkiem kiszonym. Chleb (1) z masłem (7), jajkiem (3) i pomidorem ze szczypiorkiem. Cząstka jabłka. Herbata owocowo - miętowa. |
Grzanki (1) z serem (7) i pomidorem. Herbata owocowa.
|
Zupa koperkowa z lanym ciastem (1, 3) na kurczaku, z marchewką, pietruszką, selerem (9) i porem. Filety z kurczaka duszone w sosie śmietanowo - serowo - brokułowym (7). Makaron (1). Ogórek kiszony. Kompot wieloowocowy. |
alergeny
|
1 - gluten, 3 - jaja, 4 - ryby, 7 - nabiał | 1 - gluten, 7 - nabiał | 1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler |
8.5.2024
Środa
|
Chleb (1) z masłem (7), pastą z kiełbasy (6, 9, 10) i jaj (3) z papryką czerwoną. Chleb orkiszowy (1) z masłem (7), żółtym serem (7) i pomidorem. Cząstka jabłka. Herbata z cytryną. |
Chałka (1) z masłem (7), miodem i prażonym słonecznikiem. Cząstka banana. Mleko (7). |
Zupa krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym (1) na kurczaku, z marchewką, pietruszką, selerem (9), porem, zabielona śmietaną (7). Gulasz z szynki w sosie własnym (7). Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka zielonego, papryki i kukurydzy. Kasza (1). Kompot. |
alergeny
|
1 - gluten, 3 - jaja, 6 - soja, 7 - nabiał, 9 - seler, 10 - gorczyca | 1 - gluten, 7 - nabiał | 1 - gluten, 7 - nabiał, 9 - seler |
9.5.2024
Czwartek
|
SZWEDZKI STÓŁ: Chleb (1) z masłem (7), kabanos (6, 7, 9, 10), żółty ser (7), polędwica sopocka, jajko (3), zielona sałata. Cząstka jabłka. Herbata owocowa. |
Mus owocowy z owocami lio. Ciasteczko (1). Herbata owocowa. |
Zupa kartoflana z jarzynami (9) na kurczaku, zabielona śmietaną (7). Pyzy (3) z mięsem okraszone cebulką. Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Kompot. |
alergeny
|
1 - gluten, 3 - jajka, 6 - soja, 7 - nabiał, 9 - seler, 10 - gorczyca | 1 - gluten |
1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler |
10.5.2024
Piątek
|
Płatki owsiane (1) na mleku (7). Chleb orkiszowy (1) z masłem (7), szyneczką drobiową i ogórkiem zielonym. Cząstka jabłka. Herbata owocowa. | Jogurt naturalny (7) z musem owocowym i kruszonką (1, 7). Herbata owocowa.
|
Zupa krem z pieczarek z makaronem (1, 3) na kurczaku, z marchewką, pietruszką, selerem (9), porem, zabielona śmietaną (7). Paluszki rybne (4) po grecku. Ziemniaki. Kompot. |
alergeny
|
1 - gluten, 7 - nabiał | 1 - gluten, 7 - nabiał | 1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler |
* W powyższym jadłospisie wyróżnione są numerami w nawiasach ( ) substancje i produkty powodujące alergie lub nietolerancję, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temet żywności. Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy: lubczyk, majeranek, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek granulowany, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, papryka mielona, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu. Zgodnie z informacjami producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty mięsne mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy. Art. podstawowym do słodzenia napojów jest miód naturalny (za wyjątkiem kompotu).
lista składników alergennych do pobrania
1. |
zboża zawierające gluten, tj. pszenica ( w tym przenica orkisz i khorasan), żyto, jęczmień, owies i produkty pochodne |
8. | orzechy z drzew orzechowych, (tj. orzechy, włoskie, laskowe, nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie makadamia, pistacje/orzechy pistacjowe0), migdały ioraz produkty pochodneprodukty pochodne. |
2. | skorupiaki i produkty pochodne | 9. | seler i produkty pochodne |
3. | jaja i produkty pochodne | 10. | gorczyca i produkty pochodne |
4. | ryby i produkty pochodne | 11. | nasiona sezamu i produkty pochodne |
5. | orzechy ziemne (orzechy arachidowe) i produkty pochodne | 12. |
dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach wyższych niz 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2 dla produktów w postaci gotowej do spożycia |
6. | soja i produkty pochodne | 13. | łubin i produkty pochodne |
7. | mleko i produkty pochodne | 14. | mięczaki i produkty pochodne |