Miejskie Przedszkole nr 25 im. Króla Maciusia I w Katowicach

Jadłospis

Smacznie, zdrowo, kolorowo - czyli " Co jemy w Maciusiowym Królestwie ...."
w przedszkolu propagujemy, dbamy i utrwalamy zdrowe nawyki żywieniowe dzieci.           
Jadłospisy przygotowywane są na każdy dzień z uwzględnieniem: zasad  żywienia, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia,  norm żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (wartość energetyczna posiłków  odpowiada zapotrzebowaniom), róznorodności produktów, piramidy żywienia - posiłki zawierają produkty ze wszystkich grup.

Pogrubioną czcionką zaznaczono produkty zawierające alergeny

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W naszym przedszkolu dzieci z alergią pokarmową objęte są szczególną troską. Panie kucharki we współpracy z rodzicami dokładają wszelkich starań, aby posiłki dla nich były zgodne z ich dietą i zaleceniami lekarza.

Codziennie wszystkie dzieci mają nieograniczony dostęp do wody minieralnej - mają podpisane kubeczki i piją wodę, gdy tylko mają na to ochotę :) !

W uzasdnionych przypadkach samodzielny referent za zgodą dyrektora może  dokonać zmian w jadłospisie.

 
DATA
DZIEŃ TYGODNIA
 ŚNIADANIE
II ŚNIADANIE
OBIAD
6.5.2024
Poniedziałek
 

Baton (1) z masłem (7) rzodkiewkowo - szczypiorkowym, kiełbaski Agatki z ketchupem. Cząstka jabłka. Kakao na mleku (7).

Maślanka owocowa (7). Biszkopty (1).

 

Zupa szczawiowa na kurczaku z ryżem, z marchewką, pietruszką, porem, selerem (9), zabielona śmietaną (7). Jajko sadzone (3). Marchewka na gęsto (7). Ziemniaki. Kompot wieloowocowy

alergeny
1 - gluten, 7 - nabiał 1 - gluten, 7 - nabiał 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler
7.5.2024
Wtorek
 

Chleb (1) z masłem (7), pastą z filetów z makreli wędzonej (4) z ogórkiem kiszonym. Chleb (1) z masłem (7), jajkiem (3) i pomidorem ze szczypiorkiem. Cząstka jabłka. Herbata owocowo - miętowa.  

Grzanki (1) z serem (7) i pomidorem. Herbata owocowa.

 

Zupa koperkowa z lanym ciastem (1, 3) na kurczaku, z marchewką, pietruszką, selerem (9) i porem. Filety z kurczaka duszone w sosie śmietanowo - serowo - brokułowym (7). Makaron (1). Ogórek kiszony. Kompot wieloowocowy.

alergeny
 1 - gluten, 3 - jaja, 4 - ryby, 7 - nabiał 1 - gluten, 7 - nabiał 1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler 
8.5.2024
Środa
 

Chleb (1) z masłem (7), pastą z kiełbasy (6, 9, 10) i jaj (3) z papryką czerwoną. Chleb orkiszowy (1) z masłem (7), żółtym serem (7) i pomidorem. Cząstka jabłka. Herbata z cytryną. 

Chałka (1) z masłem (7), miodem i prażonym słonecznikiem. Cząstka banana. Mleko (7).

Zupa krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym (1) na kurczaku, z marchewką, pietruszką, selerem (9), porem, zabielona śmietaną (7). Gulasz z szynki w sosie własnym (7). Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka zielonego, papryki i kukurydzy. Kasza (1). Kompot.

alergeny
1 - gluten, 3 - jaja, 6 - soja, 7 - nabiał, 9 - seler, 10 - gorczyca 1 - gluten, 7 - nabiał 1 - gluten, 7 - nabiał, 9 - seler
9.5.2024
Czwartek

SZWEDZKI STÓŁ: Chleb (1) z masłem (7), kabanos (6, 7, 9, 10), żółty ser (7), polędwica sopocka, jajko (3), zielona sałata. Cząstka jabłka. Herbata owocowa.

Mus owocowy z owocami lio. Ciasteczko (1). Herbata owocowa.

Zupa kartoflana z jarzynami (9) na kurczaku, zabielona śmietaną (7). Pyzy (3) z mięsem okraszone cebulką. Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Kompot.
alergeny
1 - gluten, 3 - jajka, 6 - soja, 7 - nabiał, 9 - seler, 10 - gorczyca 1 - gluten

1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler

10.5.2024
Piątek
Płatki owsiane (1) na mleku (7). Chleb orkiszowy (1) z masłem (7), szyneczką drobiową i ogórkiem zielonym. Cząstka jabłka. Herbata owocowa. Jogurt naturalny (7) z musem owocowym i kruszonką (1, 7). Herbata owocowa.

 

 

Zupa krem z pieczarek z makaronem (1, 3) na kurczaku, z marchewką, pietruszką, selerem (9), porem, zabielona śmietaną (7). Paluszki rybne (4) po grecku. Ziemniaki. Kompot.
alergeny
1 - gluten, 7 - nabiał 1 - gluten, 7 - nabiał 1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler

* W powyższym jadłospisie wyróżnione są numerami w nawiasach (  ) substancje i produkty powodujące alergie lub nietolerancję, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temet żywności.  Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy:  lubczyk, majeranek, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek granulowany, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, papryka mielona, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu. Zgodnie z informacjami producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty mięsne mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy. Art. podstawowym do słodzenia napojów jest miód naturalny (za wyjątkiem kompotu).

jadłospis do pobrania

lista składników alergennych do pobrania

Lista składników alergennych (składniki w jadłospisie oznaczone numerami)
1.

zboża zawierające gluten, tj. pszenica ( w tym przenica orkisz i khorasan), żyto,  jęczmień, owies i produkty pochodne

8. orzechy z drzew orzechowych, (tj. orzechy, włoskie,  laskowe, nerkowca,  orzechy pekan, orzechy brazylijskie makadamia, pistacje/orzechy pistacjowe0), migdały ioraz produkty pochodneprodukty pochodne.
2. skorupiaki i produkty pochodne 9. seler i produkty pochodne
3. jaja i produkty pochodne  10. gorczyca i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne 11. nasiona sezamu i produkty pochodne
5. orzechy ziemne (orzechy arachidowe) i produkty pochodne 12.

dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach wyższych niz 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2  dla produktów w postaci gotowej do spożycia 

6. soja i produkty pochodne 13. łubin i produkty pochodne
7. mleko i produkty pochodne 14. mięczaki i produkty pochodne