Statystyki
- Odwiedziny: 355333
- Do końca roku: 247 dni
- Do wakacji: 54 dni
Niedziela, 2024-04-28
Imieniny: Bogny, Walerii
Jadłospisy przygotowywane są na każdy dzień z uwzględnieniem: zasad żywienia, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia, norm żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (wartość energetyczna posiłków odpowiada zapotrzebowaniom), róznorodności produktów, piramidy żywienia - posiłki zawierają produkty ze wszystkich grup.
Pogrubioną czcionką zaznaczono produkty zawierające alergeny Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W naszym przedszkolu dzieci z alergią pokarmową objęte są szczególną troską. Panie kucharki we współpracy z rodzicami dokładają wszelkich starań, aby posiłki dla nich były zgodne z ich dietą i zaleceniami lekarza.
Codziennie wszystkie dzieci mają nieograniczony dostęp do wody minieralnej - mają podpisane kubeczki i piją wodę, gdy tylko mają na to ochotę :) ! W uzasdnionych przypadkach samodzielny referent za zgodą dyrektora może dokonać zmian w jadłospisie. |
DATA
DZIEŃ TYGODNIA
|
ŚNIADANIE
|
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
22.4.2024
Poniedziałek
|
Zupa mleczna (1) z ryżem. Rogal (1) z masłem (7) i miodem. Cząstka jabłka. Herbata owocowa. |
Jogurt naturalny (7) z musem z malin. Wafelek (1, 3, 7).
|
Zupa pomidorowa z makaronem (1) z marchewką, pietruszką, porem, selerem (9), zabielona śmietaną (7).Kluseczki leniwe z twarogiem i masłem (3, 7). Kompot wieloowocowy |
alergeny
|
1 - gluten, 7 - nabiał | 1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał | 1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler |
23.4.2024
Wtorek
|
Baton (1) z masłem (7), makrelą wędzoną (4) z ogórkiem konserwowym. Cząstka jabłka. Herbata owocowo - miętowa. |
Bułka maślana (1) z masłem (7) i twarogiem (7) z kleksem dżemu. Cząstka banana. Herbata owocowa.
|
Zupa krem z zielonych warzyw /brokuł, szpinak/, z marchewką, pietruszką, selerem (9) i porem, zabielona śmietaną (7). Kotleciki z piersi kurczaka. Mizeria (7). Kasza (1). Kompot wieloowocowy. |
alergeny
|
1 - gluten, 4 - ryby, 7 - nabiał | 1 - gluten, 7 - nabiał | 1 - gluten, 7 - nabiał, 9 - seler |
24.4.2024
Środa
|
SZWEDZKI STÓŁ: Chleb orkiszowy (1) z masłem (7), jajko (3), ser żółty (7), szynka, ogórek zielony, sałata, pomidor. Cząstka jabłka. Bawarka (7). |
Galaretka wieloowocowa z owocami w miseczkach waflowych (1). Herbata owocowa |
Rosół na kurczaku z lanymi kluseczkami (1, 3), z marchewką, pietruszką, porem, selerem (9), posypany zieloną pietruszką. Spaghetti bolognese. Kompot wieloowocowy. |
alergeny
|
1 - gluten, 3 - jajka, 7 - nabiał |
1 - gluten, 7 - nabiał |
1 - gluten, 3 - jaja, 9 - seler i produkty pochodne
|
25.4.2024
Czwartek
|
Chleb (1) z masłem (7), pasztetem kremowym. Chleb (1) z masłem (7), szynką (6, 10), pomidorem ze szczypiorkiem. Cząstka jabłka. Herbata owocowa. |
Mus owocowy z owocami liofilizowanymi. Paluch kukurydziany. Herbata owocowa. |
Zupa krem z selera (9) na kurczaku, z grzankami razowymi (1), z marchewką, pietruszką i porem, zabielona śmietaną (7). Pieczeń ze schabu. Fasolka szparagowa. Ziemniaki. Kompot. |
alergeny
|
1 - gluten, 6 - soja, 7 - nabiał, 10 - gorczyca |
1 - gluten, 7 - nabiał, 9 - seler |
|
26.4.2024
Piątek
|
Bułka grahamka (1) z masłem (7), jajecznica ze szczypiorkiem (3), cząstka pomidora, ogórka zielonego i czerwonej papryki. Cząstka jabłka. Bawarka (7). | Drożdżówka (1, 3, 7) z owocami. Mleko (7).
|
Krupnik z marchewką, pietruszką, selerem (9), posypany zieloną pietruszką. Hamburgery z ryby (1, 3, 4). Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Ziemniaki. Kompot wieloowocowy. |
alergeny
|
1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał | 1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał | 1 - gluten, 3 - jaja, 4 - ryby, 9 - seler i produkty pochodne |
* W powyższym jadłospisie wyróżnione są numerami w nawiasach ( ) substancje i produkty powodujące alergie lub nietolerancję, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temet żywności. Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy: lubczyk, majeranek, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek granulowany, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, papryka mielona, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu. Zgodnie z informacjami producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty mięsne mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy. Art. podstawowym do słodzenia napojów jest miód naturalny (za wyjątkiem kompotu).
lista składników alergennych do pobrania
1. |
zboża zawierające gluten, tj. pszenica ( w tym przenica orkisz i khorasan), żyto, jęczmień, owies i produkty pochodne |
8. | orzechy z drzew orzechowych, (tj. orzechy, włoskie, laskowe, nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie makadamia, pistacje/orzechy pistacjowe0), migdały ioraz produkty pochodneprodukty pochodne. |
2. | skorupiaki i produkty pochodne | 9. | seler i produkty pochodne |
3. | jaja i produkty pochodne | 10. | gorczyca i produkty pochodne |
4. | ryby i produkty pochodne | 11. | nasiona sezamu i produkty pochodne |
5. | orzechy ziemne (orzechy arachidowe) i produkty pochodne | 12. |
dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach wyższych niz 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2 dla produktów w postaci gotowej do spożycia |
6. | soja i produkty pochodne | 13. | łubin i produkty pochodne |
7. | mleko i produkty pochodne | 14. | mięczaki i produkty pochodne |