Miejskie Przedszkole nr 25 im. Króla Maciusia I w Katowicach

Jadłospis

Smacznie, zdrowo, kolorowo - czyli " Co jemy w Maciusiowym Królestwie ...."
w przedszkolu propagujemy, dbamy i utrwalamy zdrowe nawyki żywieniowe dzieci.           
Jadłospisy przygotowywane są na każdy dzień z uwzględnieniem: zasad  żywienia, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia,  norm żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (wartość energetyczna posiłków  odpowiada zapotrzebowaniom), róznorodności produktów, piramidy żywienia - posiłki zawierają produkty ze wszystkich grup.

Pogrubioną czcionką zaznaczono produkty zawierające alergeny

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W naszym przedszkolu dzieci z alergią pokarmową objęte są szczególną troską. Panie kucharki we współpracy z rodzicami dokładają wszelkich starań, aby posiłki dla nich były zgodne z ich dietą i zaleceniami lekarza.

Codziennie wszystkie dzieci mają nieograniczony dostęp do wody minieralnej - mają podpisane kubeczki i piją wodę, gdy tylko mają na to ochotę :) !

W uzasdnionych przypadkach samodzielny referent za zgodą dyrektora może  dokonać zmian w jadłospisie.

 
DATA
DZIEŃ TYGODNIA
 ŚNIADANIE
II ŚNIADANIE
OBIAD
22.4.2024
Poniedziałek
 

Zupa mleczna (1) z ryżem. Rogal (1) z masłem (7) i miodem. Cząstka jabłka. Herbata owocowa.

Jogurt naturalny (7) z musem z malin. Wafelek (1, 3, 7).

 

Zupa pomidorowa z makaronem (1) z marchewką, pietruszką, porem, selerem (9), zabielona śmietaną (7).Kluseczki leniwe z twarogiem i masłem (3, 7). Kompot wieloowocowy

alergeny
1 - gluten, 7 - nabiał 1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał 1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał, 9 - seler
23.4.2024
Wtorek
 

Baton (1) z masłem (7), makrelą wędzoną (4) z ogórkiem konserwowym. Cząstka jabłka. Herbata owocowo - miętowa.  

Bułka maślana (1) z masłem (7) i twarogiem (7) z kleksem dżemu. Cząstka banana. Herbata owocowa.

 

Zupa krem z zielonych warzyw /brokuł, szpinak/, z marchewką, pietruszką, selerem (9) i porem, zabielona śmietaną (7). Kotleciki z piersi kurczaka. Mizeria (7). Kasza (1). Kompot wieloowocowy.

alergeny
 1 - gluten, 4 - ryby, 7 - nabiał 1 - gluten, 7 - nabiał 1 - gluten, 7 - nabiał, 9 - seler 
24.4.2024
Środa
 

SZWEDZKI STÓŁ: Chleb orkiszowy (1) z masłem (7), jajko (3), ser żółty (7), szynka, ogórek zielony, sałata, pomidorCząstka jabłka. Bawarka (7).  

Galaretka wieloowocowa z owocami w miseczkach waflowych (1). Herbata owocowa

Rosół na kurczaku z lanymi kluseczkami (1, 3), z marchewką, pietruszką, porem, selerem (9), posypany zieloną pietruszką. Spaghetti bolognese. Kompot wieloowocowy.

alergeny
1 - gluten, 3 - jajka, 7 - nabiał
 1 - gluten, 7 - nabiał
1 - gluten, 3 - jaja, 9 - seler i produkty pochodne
25.4.2024
Czwartek

Chleb (1) z masłem (7), pasztetem kremowym. Chleb (1) z masłem (7), szynką (6, 10), pomidorem ze szczypiorkiem. Cząstka jabłka. Herbata owocowa.

Mus owocowy z owocami liofilizowanymi. Paluch kukurydziany. Herbata owocowa.

Zupa krem z selera (9) na kurczaku, z grzankami razowymi (1), z marchewką, pietruszką i porem, zabielona śmietaną (7). Pieczeń ze schabu. Fasolka szparagowa. Ziemniaki. Kompot.
alergeny
1 - gluten, 6 - soja, 7 - nabiał, 10 - gorczyca  

1 - gluten, 7 - nabiał, 9 - seler

26.4.2024
Piątek
Bułka grahamka (1) z masłem (7), jajecznica ze szczypiorkiem (3), cząstka pomidora, ogórka zielonego i czerwonej papryki. Cząstka jabłka. Bawarka (7). Drożdżówka (1, 3, 7) z owocami. Mleko (7).

 

 

Krupnik z marchewką, pietruszką, selerem (9), posypany zieloną pietruszką. Hamburgery z ryby (1, 3, 4). Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Ziemniaki. Kompot wieloowocowy.

alergeny
1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał 1 - gluten, 3 - jaja, 7 - nabiał 1 - gluten, 3 - jaja, 4 - ryby, 9 - seler i produkty pochodne

* W powyższym jadłospisie wyróżnione są numerami w nawiasach (  ) substancje i produkty powodujące alergie lub nietolerancję, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temet żywności.  Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy:  lubczyk, majeranek, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek granulowany, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, papryka mielona, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu. Zgodnie z informacjami producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty mięsne mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy. Art. podstawowym do słodzenia napojów jest miód naturalny (za wyjątkiem kompotu).

jadłospis do pobrania

lista składników alergennych do pobrania

Lista składników alergennych (składniki w jadłospisie oznaczone numerami)
1.

zboża zawierające gluten, tj. pszenica ( w tym przenica orkisz i khorasan), żyto,  jęczmień, owies i produkty pochodne

8. orzechy z drzew orzechowych, (tj. orzechy, włoskie,  laskowe, nerkowca,  orzechy pekan, orzechy brazylijskie makadamia, pistacje/orzechy pistacjowe0), migdały ioraz produkty pochodneprodukty pochodne.
2. skorupiaki i produkty pochodne 9. seler i produkty pochodne
3. jaja i produkty pochodne  10. gorczyca i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne 11. nasiona sezamu i produkty pochodne
5. orzechy ziemne (orzechy arachidowe) i produkty pochodne 12.

dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach wyższych niz 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2  dla produktów w postaci gotowej do spożycia 

6. soja i produkty pochodne 13. łubin i produkty pochodne
7. mleko i produkty pochodne 14. mięczaki i produkty pochodne